4 d’oct. 2016

Boqueria vé de gust - 2016

A l'Aula Boqueria, divendres 30 de setembre, s'hi va desenvolupar la "Boqueria vé de gust", una activitat destinada a aquesta gent tan estranya que som els gastroblocaires.



El motiu va ser la presentació del que el Mercat de Sant Josep - La Boqueria hi portarà al Mercat de Mercats d'aquest any. Val a dir que la gent del mercat més conegut de Barcelona està molt orgullosa de dir que són els que més representació aporten a la cita de la Plaça de la Catedral, amb 24 paradetes.

Però no es van quedar en aquesta dada, sinó que van fer una repassada a l'actualitat del mercat. Per a fer-ho, van dividir totes les parades en set grups: carn, dolços, embotits, fruita i verdura, olives, peix i take away. Un representant de cada grup ens feia unes pinzellades de la seva realitat mentre que un cuiner dels bars i restaurants del mercat feia una recepta relacionada amb el grup.

Per començar, en Jordi Suñé (Carns Barrachina Lauma) ens va parlar de com estava el sector de la venda de carn.


Segons la seva experiència, la venda de carn està anant a talls cada cop més preparats per a coccions ràpides com la planxa. La manca de temps és el que sembla dominar els clients. Les peces més venudes són el bistec i l'entrecot. Pel que sembla, la carn per a guisats es reserva per a grans ocasions, a les que s'hi dedica més temps. També va parlar de la immigració, que ha fet descobrir nous usos a talls que es menyspreuaven aqui així com la recuperació de peces com els menuts.

La Mª José del Quiosc Modern va preparar, com a recepta de carn, una cua de vedella guisada amb temps, després d'haver-la tingut 24 hores marinant en vi negre i herbes aromàtiques. L'acompanyament era una compota de poma reineta.




El grup de dolços va estar repesentat pel Francesc Vera (Relicatessen), qui va destacar que a La Boqueria es poden trobar dolços estacionals (com els torrons) tot l'any, a diferència d'altres llocs que els tenen només quan toca. Els motius per comprar-los són variats i van des del simple gust de comprar-los a fer-ho per pura curiositat. Torrons i xocolata són les estrelles en vendes.  Pel que fa al seu negoci (venda de dolços de monestir), en Francesc va destacar que els seus proveïdors són, bàsicament, d'Andalusia i Extremadura, ja que la tradició monacal d'aquestes zones és la confiteria. Ara, vol ampliar la seva oferta a dolços d'altres religions, com l'àrab i la jueva.


La recepta dels dolços va anar a càrrec d'en Quim Márquez (El Quim de la Boqueria), qui va evitar fer unes postres i va fer una crema de Gorgonzola amb melmelada de tomàquet.



El sector dels embotits va tenir com a representant la Carme Llobet (Cansaladeria Farrés - Casa Fígols) qui va destacar la demanda de tradició per part dels clients, fins i tot dels estrangers.


El plat d'embotits va anar a càrrec d'en Luís del Bar Boqueria, qui va presentar un rotllet cruixent d'arròs amb botifarra blanca, botifarra negra, peus de porc, maionesa de botifarró i salsa de sobrasada. Un plat amb presència de porc.



Per parlar de fruites i verdures, vàrem tenir la presència d'una institució de La Boqueria, l'Eduard Soley (La Cuina Internacional Soley Boqueria). L'home a qui li pots demanar gairebé qualsevol fruita o verdura del món que farà el possible per portar-la va fer molt esment d'aquesta peculiaritat que feia extensiva als paradistes del mercat: són unes esponges d'informació per aconseguir nous productes i assessorar els seus clients. Els Soley van ser dels primers a tenir fruita exòtica a Barcelona, així que en saben de portar nous productes. Preguntat per quin és el producte que més es ven va respondre l'alvocat. I va donar una informació: no hi ha producció propera per satisfer la demanda. Ah... una última cosa: un dels productes que més s'està venent són les flors...


La recepta de verdures va ser cuinada per en Jordi, del conegudíssim Bar Pinotxo: trinxat de verdures amb carbassa i flors d'all.


En Jordi Mestres (Olives El Pinyol) va parlar d'un sector molt especialitzat: les olives. Continuen venent-se olives tradicionals (arbequina, trencada...) però el que s'està demanant últimament són les olives amanides, per tant, cada parada intenta fer els seus propis amaniments: mango, pera, gin tonic, combinació d'espècies...


La recepta que es va fer per al sector d'olives (i altres conserves) va ser un tomàquet de Montserrat amb ventresca de tonyina i oli de tòfona, amb olives i altres salaons i confitats. El cuiner va ser en Pere del Ramblero.




A l'hora de parlar del peix, va prendre la paraula Lluïsa Ripoll (peix.cat), qui va destacar que ha canviat la manera de vendre, com ho demostra el seu negoci online. Actualment es ven menys peix que abans i, sobretot, compra la gent gran. El jovent i els que comencen a ser pares són grups que no en consumeixen tant. Actualment es ven molt el que es relaciona amb el sushi i s'han deixat de banda peixos com l'escórpora o la gallineta.


El peix va ser al plat en forma de popet de platja guisat per part de l'Albert del Clemen's.



Per últim, la Mari Carmen Gómez (Symposion) va parlar del take away, menjar per emportar, ja sigui a casa o per menjar pel carrer. A la Boqueria hi ha molta diversitat d'oferta de menjar preparat, així que hi ha per escollir. Ara bé, sembla que la gent demana molt l'all i oli.


Com a menjar per portar a casa, la Mari Carmen va portar unes dolmades, uns rotllets de fulla de vinya farcits d'arròs i acompanyats de salsa d'all i iogurt.


A més, la recepta que es va fer per representar el take away va ser una Parmentier de patata amb pètals de bacon fumat i ous a càrrec d'en Benja del Kiosko Universal.


Acabades les presentacions va passar el torn de tastar els plats realitzats.




Tot acompanyat d'Estrella Damm i un parell de vins DO Penedès: un Nutt blanc i un Albet i Noya negre (Curiós).

La Boqueria sembla que va a totes en el Mercat de Mercats d'enguany...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada