L'any passat ja us vaig mostrar la Castanyada, la tradició de Tots Sants a Catalunya de menjar castanyes i moniatos... Doncs bé, aquest any toca parlar dels panellets, uns dolços amb base de massapà que no poden faltar a les taules en aquestes dates.
Com assenyala l'historiador gastronòmic Jaume Fàbrega, el massapà és una recepta antiga i les menges relacionades amb el Dia dels Morts tenen molts segles, però la recepta dels panellets tal i com els coneixem ara no apareix en referències escrites fins el segle XIX.
A les pastisseries s'hi poden trobar autèntiques meravelles, però si els voleu fer a casa, us dono unes quantes receptes:
Panellets de pinyons
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Fer boletes, passar per clara d'ou, després per pinyons i pintar amb rovell d'ou. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits.
Panellets d'ametlla
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Fer barretes, passar per clara d'ou, després per ametlla ben petita i pintar amb rovell d'ou. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits.
Panellets de coco
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Per cada 100 g de massa, afegir 5 culleradetes de coco ratllat, barrejar i fer muntanyetes. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits.
Panellets de xocolata
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Per cada 100 g de massa, afegir 3 culleradetes de cacau pur, barrejar i fer quadradets. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits.
Panellets de coco i cachaça
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Per cada 100 g de massa, afegir 5 culleradetes de coco ratllat, barrejar i fer muntanyetes. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits. Posar per sobre un glassejat fet amb una part de cachaça i tres parts de sucre llustre.
Panellets de pinya
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Per cada 100 g de massa, afegir 2 culleradetes de melmelada de pinya i 2 d'ametlla molta. Barrejar i fer boletes. Passar-les per sucre llustre i posar una mica de melmelada a sobre. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits.
Com assenyala l'historiador gastronòmic Jaume Fàbrega, el massapà és una recepta antiga i les menges relacionades amb el Dia dels Morts tenen molts segles, però la recepta dels panellets tal i com els coneixem ara no apareix en referències escrites fins el segle XIX.
A les pastisseries s'hi poden trobar autèntiques meravelles, però si els voleu fer a casa, us dono unes quantes receptes:
Panellets de pinyons
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Fer boletes, passar per clara d'ou, després per pinyons i pintar amb rovell d'ou. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits.
Panellets d'ametlla
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Fer barretes, passar per clara d'ou, després per ametlla ben petita i pintar amb rovell d'ou. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits.
Panellets de coco
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Per cada 100 g de massa, afegir 5 culleradetes de coco ratllat, barrejar i fer muntanyetes. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits.
Panellets de xocolata
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Per cada 100 g de massa, afegir 3 culleradetes de cacau pur, barrejar i fer quadradets. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits.
Panellets de coco i cachaça
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Per cada 100 g de massa, afegir 5 culleradetes de coco ratllat, barrejar i fer muntanyetes. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits. Posar per sobre un glassejat fet amb una part de cachaça i tres parts de sucre llustre.
Panellets de pinya
Barrejar 500 g d'ametlla molta amb 500 g de sucre llustre i 100 g d'aigua. Per cada 100 g de massa, afegir 2 culleradetes de melmelada de pinya i 2 d'ametlla molta. Barrejar i fer boletes. Passar-les per sucre llustre i posar una mica de melmelada a sobre. Posar a forn suau (180-200 ºC) fins que estiguin cuits.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada