18 de març 2019

Sant Josep

Demà, 19 de març, és Sant Josep. I a Catalunya, com acostuma a passar amb d'altres se celebra aquest dia amb una menja especial: la Crema de Sant Josep. No deixa de ser el que cada dia de l'any es coneix com a Crema Catalana.

En Jaume Fàbrega ens il·lustra aquest plat informant-nos que és germà d'altres de països europeus com la Crème Brulée francesa o la Creme Caramel portuguesa. A l'àmbit català, la recepta més antiga de la que es té constància és del s.XVIII, encara que hi havia una recepta similar a l'Edat Mitjana.

A Barcelona es podeu trobar de bones com les de La Pallaresa...






























.... Granja Dulcinea...



... o Petritxol Xocoa.




També el Forn Mistral ofereix la seva Crema de Sant Josep sobre una ensaïmada.




La meva favorita, però, és la de la Granja Viader, amb nata per sobre.




Si la voleu fer a casa, la recepta és:






























Bollir 750 ml de llet amb un got de sucre, la pell d'una llimona, una branca de canyella i una vainilla. Quan hagi bollit, colar. Quan la llet s'hagi refredat una mica, afegir 250 ml de llet amb 8 rovells d'ou i 3 cullerades ben plenes de midó de blat de moro. Calentar a foc lent fins que espessi sense parar de remoure. Posar en pots. Quan estigui fred, posar sucre per sobre i cremar.


A mi, m'agrada molt en combinació amb fruites, com aquesta Crema catalana amb gerds.




Bollir 750 ml de llet amb un got de sucre, la pell d'una llimona, una branca de canyella i una vainilla. Quan hagi bollit, colar. Quan la llet s'hagi refredat una mica, afegir 250 ml de llet amb 8 rovells d'ou i 3 cullerades ben plenes de midó de blat de moro. Calentar a foc lent fins que espessi sense parar de remoure. Posar en un pot a refredar amb un film alimentari tocant la superfície. Quan estigui freda, posar sobre uns gerds, afegir sucre per sobre i cremar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada