7 de juny 2016

Els fast-xefs



Fa uns mesos vaig escriure un article sobre la perillosa associació entre gastronomia i menjar ràpid. El motiu és que al programa de Top Chef hi apareixia, per segona edició consecutiva, McDonald’s… Em preguntava per què l’alta cuina es prestava a deixar-li l’etiqueta a una cadena coneguda per fer un tipus de menjar que no té fama de saludable.

I ho han tornat a fer. Aquest cop, en Dani García (per tercer cop, si no m’equivoco) i en Ramón Freixa participen d’una campanya on han creat unes hamburgueses altament perilloses… Per què ho dic??? Mireu les hamburgueses dels xefs:

La d’en Dani García





i la d’en Ramon Freixa




Ara feu una comparativa amb una hamburguesa que té bacon i pollastre arrebossat (CBO)




i una altra amb dues peces de pollastre arrebossat (Grand Big Mac Chicken):




Com veureu, des del punt de vista calòric, les dels xefs superen la CBO, però no la Grand Big Mac Chicken:
- Grand Big Mac Chicken:  844 kcal
- Grand McExtreme Ramon Freixa: 762 kcal
- Grand McExtreme Dani García: 718 kcal
- CBO: 650 kcal

Totes superen el 32% de calories diaries recomenades… o sigui, que et menges una sola al dia i ja pots estar menjant enciam sense amanir per no passar-te.

Però el més escandalós, per a mi, és en l’apartat de greixos saturats:
- Grand McExtreme Ramon Freixa:  19 g (95% de la quantitat recomenada en un dia)
- Grand McExtreme Dani García: 16 g (80% de la quantitat recomenada en un dia)
- Grand Big Mac Chicken:  9 g (45% de la quantitat recomenada en un dia)
- CBO: 8 g (38% de la quantitat recomenada en un dia)

Unes autèntiques bombes per la salut cardiovascular.

Com pot ser que les hamburgueses dels dos xefs superin el  80% de greixos saturats que es poden menjar en un dia? Les hamburgueses dels xefs són les més perjudicials.

Què fa l’alta cuina? 

Què fa produint aliments extremadament nocius per a qui els menja? 

Per què? 

Això hauria de ser motiu de reflexió a l’alta cuina.

2 comentaris:

  1. Vergonyòs és poc... Com a xefs, haurien de fer difusió d'una alimentació i, en conseqüència, d'un estil de vida saludable, i no vendre's per participar en aquest tipus de campanyes... En fi, qui paga mana, és trist però és així.
    Bona reflexió!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la teva opinió Debora...
      Sí, amb unes cultures gastronòmiques com les que hi ha a la Maediterrània s'ha de fer més d'una reflexió a l'hora de participar en la promoció de lloc on menjar no gaire bé.

      Elimina