17 d’oct. 2016

Mercat de Mercats 2016 (1)

Es nota que el Mercat de Mercats és una cita important a Barcelona.

Fa un parell de setmanes vàrem començar a escalfar motors amb el Boqueria vé de gust. I aquest dissabte 15 d'octubre ha estat l'hora de la presentació de l'esdeveniment amb un acte per a gastroblocaires que s'ha portat a terme al Mercat de Santa Caterina.




L'eix central de la presentació d'enguany del Mercat de Mercats ha estat l'oli.


En primer lloc, hem tingut una masterclass sobre oli per part d'en Martí Terés, d'Oleum Flumen. La seva intervenció hagués donat per hores, però no en teníem tantes. 




Per començar, ha deixat clar que els olis venen determinats per un paisatge, doncs en cada terra es conrea un tipus d'oliva (la que més hi casa) i això determina com serà el producte final. Per tant, els seus olis són diferents, depenent d'on provenen: ells tenen camps a Lleida, Tarragona i l'àrea de Montserrat, i cada zona dóna un oli diferent de les altres. En Martí ens ha guiat per fer un tast d'olis, permetent-nos descobrir els matissos de tres en concret.



L'Anna Maria Garcia (d'Olis Oliva) ens ha explicat com va decidir obrir la seva parada al mercat de Santa Caterina després de veure, en uns quants viatges, la importància que a l'estranger se li dóna a l'oli d'oliva. Per això va obrir un negoci que fa divulgació del món de l'oli.


Un bon oli, segons les seves paraules, depèn molt del gust de cada persona, ja que el que a un pot agradar, a un altre no. 

L'Anna Maria ha fet un recorregut pel mapa oleícola català, on hi ha cinc Denominacions d'Origen:
- Garrigues. La més antiga de Catalunya i de l'estat espanyol. La varietat principal d'oliva que fan servir és l'arbequina. En menor quantitat, la verdiell.
- Siurana. La varietat principal d'oliva que fan servir és l'arbequina.
- Empordà.  La varietat principal d'oliva que fan servir és l'argudell i la corivell
- Terra Alta. La varietat principal d'oliva que fan servir és l'empeltre.
- Montsià-Baix Ebre. La varietat principal d'oliva que fan servir són la palomar, la sevillenca i la farga. La farga és una variant provinent d'oliveres mil·lenàries i el seu oli és molt apreciat, especialment, pel públic nord-americà.

En Pere Carrió (del restaurant Gat Blau), ha estat el cuiner de la jornada.


La carta del seu restaurant destaca per l'ús que en fa de l'oli d'oliva verge extra... Intenta posar-lo en tot. L'ús de l'oli de major qualitat, a més de per les seves propietats organolèptiques, és per la facilitat de ser digerible. Els seus plats no són dels que vas sentint els efectes de l'oli a l'estòmac. Se n'orgulleix de dir que no té proveïdors d'oli, sinó que compta amb 45 productors que li porten el millor producte.

L'acte ha acabat amb un pica-pica, on en Pere Carrió ens ha meravellat amb una brandada de bròquil...




i una ganache de xocolata i llet amb avellanes amb una escuma de xirivia.




Ambdues receptes portaven oli d'oliva verge extra...


Ah! I felicitar l'Òscar Gómez (decuina), qui ha estat el guanyador del concurs que ens han proposat als bloggers: confeccionar una recepta amb uns productes determinats i amb l'oli d'oliva ben present...



La seva creació es podrà tastar al Mercat de Mercats.

2 comentaris:

  1. Moltes gràcies pel post. Espero que us ho passéssiu molt bé i que vingueu a conèixer a la fira el resultat final de tot plegat. Teniu un seien reservat!!!

    ResponElimina