23 de maig 2018

En Takashi Ochiai al Cook and Travel Fest

El Cook and Travel Fest va orbir les seves ponències amb en Takashi Ochiai.


Aquest mestre pastisser japonès ens va parlar dels seus inicis de pastisser a Barcelona, fa 36 anys. En un principi, feia pastisseria catalana, però un bon dia, un empresari, amb l'oficina a la zona, que havia visitat el Japò li va demanar si li podia fer uns dolços japonesos que l'havien agradat molt: els mochis. I ho va fer. La notícia es va escampar i diferents restaurants japonesos de Barcelona li demanaven mochis. Davant l'acceptació dels dolços, els va incloure com a producte habitual.


Els mochis es fan servir per a celebracions, doncs signifiquen felicitat. Són tan especials que al Japò hi ha una bossa que es posa als nens per aprendre a caminar en la que es posa massa de mochi en unes butxaques (en l'esquena i el pit del nen) per equilibrar-lo i que aprengui a caminar per ell mateix. Es diu que el mochi és un dolç amb 600 anys d'història, introduït al Japò per un mestre xinès, que va fer una variant del Manju.
La base del mochi és la farina d'arròs glutinós, que es barreja amb aigua i es cou al vapor. Els farcits poden ser molt variats, essent un molt típic de primavera els farcits de Sakura.


A més dels Mochis, en Takashi Ochiai va parlar d'altres elements i preparacions de la pastisseria japonesa, com el Castera, un pa de pessic creat pels missioners europeus per a fer-lo servir a la cerimònia del té. Es diu que es va inventar fa uns 100 anys a Nagasaki.

L'azuki té molta presència a la pastisseria japonesa, com a pasta dolça que farceix moltes preparacions.

Així mateix, un producte estrella és el té Matcha. El mestre Ochiai va dir que ells fan servir uns 400 kg per any. Els empren en molts productes, més de 10 referències. Per al pa de pessic amb té Matcha, hi afegeixen clorofil·la per a mantenir el color verd.

Preguntat pel futur de la pastisseria, va fer una declaració certament sorprenent i valenta: va dir que els macarons desapareixeran de l'oferta de dolços a casa nostra, doncs és un producte on hi ha presència de colorants i matèria grassa, i actualment, el públic vol coses més sanes.
També va avisar que els individuals (pastissos en format petit, per a ser menjat per una persona) es venen més que els pastissos grans, ja que permet pensar en els gustos particulars de cada comensal.

Per acabar, vàrem tastar els deliciosos dolços que s'hi fan a la pastisseria del mestre Ochiai.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada